Sweeetie about the world

Sweeetie about the world

10 gyönyörű kastély Párizson kívül amit látni akarsz

2021. augusztus 29. - sweeetie

Versailles-tól Fontainebleau-ig; íme a 10 legszebb kastély, amelyet Párizson kívül érdemes meglátogatni. Szóval tekintsünk a francia történelem és építészet legszebb épületeire ! 

1. Le Château de Versailles

Több mint egy napra van szükség XIV. és XV. és XVI. Lajos rezidenciájának, melléképületeinek és 800 hektáros parkjának megtekintéséhez. A versailles-i kastély Franciaország egyik leglátogatottabb kulturális helyszíne, és kétségtelenül az egyik legtörténelmibb, hiszen a 17. századtól a monarchia bukásáig itt zajlott Franciaország valamennyi politikai átalakulása. Kétségtelenül Franciaország és a világ egyik legszebb kastélya! 

2. Le château Comtal

Ez a carcassonne-i kastély, amelynek építése a 12. században kezdődött, 1853 és 1911 között Európa egyik legnagyobb felújítási munkálatai közé tartozott. A carcassonne-i vikomtok egykori palotája ellenében épült, kilenc tornyával rendelkezik, amelyek közül kettő a vizigót korból származik. Nem mellesleg az UNESCO Világörökség része is.

3. Le château de Chenonceau

Ez a Loire-völgy egyik kastélya, ez a pompás épület mintha a Cher folyón lebegne. A Château des Dames néven emlegetett kastély adott menedéket Diane de Poitiers-nek, Catherine de Médicisnek és Louise Dupinnek, a felvilágosodás nagyasszonyának, aki elsőként dolgozta ki a nők jogairól szóló törvénykönyvet.  

4. Le château de Fontainebleau

Ez az egyik legjobban megőrzött kastély a bútorzat tekintetében, amely nagyon pontos képet nyújt a reneszánsz gazdag belső terekről. Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított Château de Fontainebleau VII. Lajos koronázásától III. Napóleonig a francia királyok rezidenciája volt, ma pedig egy I. Napóleonnak szentelt múzeumnak ad otthont.  

5. Le château de Chambord

A Loire-völgyi kastélyok közül a legnagyobb és leghíresebb. Az I. Frigyes felügyelete alatt, egy több mint 50 négyzetkilométeres parkban épült Chambord kastély a francia reneszánsz egyik jelképe a világon, amely a híres, Leonardo da Vinci által ihletett kettős fordulatú lépcső köré épült. XIV. Lajos többször tartózkodott itt, és Molière itt adta elő először a Bourgeois gentilhomme című darabot. 

 6. Le château de Cheverny

Ha ez a klasszikus, 17. századi épület olyan ismerősnek tűnik, az azért van, mert Hergét ez ihlette a Château de Moulinsart - Haddock kapitány rezidenciája - megépítésére, beleértve a gazdag bútorzatot is, amely Franciaország egyik legjobban megőrzött épülete. Márciustól áprilisig több mint 100 000 tulipán virágzását is meg lehet nézni a  kertjében, amelyben egy nagy labirintus is található.

 7. Le château du Haut-Kœnigsbourg

A több mint 750 méteres magasságban, Strasbourgtól mintegy 50 kilométerre épült egykori 12. századi kastély Franciaország egyik legimpozánsabb középkori épülete, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a német Fekete-erdőre. Az Oroszlános kapu néven ismert bejárati kapujáról, fegyverraktáráról és felvonóhídjáról híres vár ma is a német Elzász egyik szimbóluma.

8. Le château d'Ussé

A 15-17. század között épült Loire-völgyi kastélyok kis ékköve, Ussé számos átalakuláson ment keresztül. A reneszánsz építészet mintaképe, a 17. században kedvtelési rezidenciává vált. Különösen arról híres, hogy Charles Perrault La belle au Bois Dormant című kastélyát Charles Perrault ihlette, ma is magánbirtok, amely Blacas hercegének és családjának tulajdona, de továbbra is látogatható.  

9. Vaux-le-Vicomte kastélya

A Vaux-le-Vicomte-i kastélyt Nicolas Fouquet, XIV. Lajos pénzügyeinek felügyelője számára építették, és Párizstól mintegy 50 kilométerre található. A kastélyban Fouquet által rendezett nagy ünnepség után XIV. Lajos, aki féltékeny volt az épület méretére, sikkasztás miatt zár alá vette, mielőtt a versailles-i kastély nagyszabású bővítési munkálataiba kezdett volna. 

10. Le château de Chantilly

A 16. században Anne de Montmorency kezdeményezésére, egy középkori erődítmény helyén épült Château de Chantillyt a francia forradalom után restaurálták, és múzeumában ma is látható a Henri d'Orléans, Aumale hercege által annak idején épített műkincsgyűjtemény.  

A bejegyzés trackback címe:

https://sweeetieabouttheworld.blog.hu/api/trackback/id/tr8316672418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der Piefke 2021.09.01. 09:12:33

Le château Comtal/Carcassonne: De hiszen ez a jó Godefroy herceg vára a Jöttünk, láttunk visszamennénkből!!!:)

...Amire a 2. részben azt kiabálja az inkvizítor testvér, hogy "Eretnekek vára!" - és az igaz is, mivel tulajdonosai, a Trencavel bárók kathar eretnekek voltak.

Ja: pénteken megyünk oda!:)

sweeetie 2021.09.01. 17:10:01

@Der Piefke: Wow , tényleg ! :) gyerekkorom egyik kedvenc filmje.. jó utat kívánok !
süti beállítások módosítása