Sweeetie about the world

Sweeetie about the world

Prada viszonya a nejlonnal

2021. augusztus 31. - sweeetie

Amikor Miuccia Prada 1984-ben bemutatta ma már ikonikusnak számító nejlon táskáját, radikális dolgot tett. Az olasz tervező éppen csak átvette a családi vállalkozást, egy régi bőrárugyár irányítását, amely bőröndökre specializálódott.  Prada, a márka egykor az ultragazdagok kedvence volt; a diszkó évtizedének beköszöntével azonban a Versace és a Gucci fénye és csillogása háttérbe szorította, aki felrázta az olasz luxusdivatot.A tervező valami mást akart.

 

"Akkoriban nem igazán tetszett semmi, amit láttam" - mondta egy interjúban. "Minden olyan réginek, burzsoának és unalmasnak tűnt. Csak az abszolút ellentétét akartam keresni annak, ami már létezett".

A választ a Pocono nylonban találta meg, egy ipari szövetben, amelyet katonai termékek, például ejtőernyők és sátrak gyártásához használtak. Az anyagot gyárban tömeggyártották, nem kézzel készítették. Vegyszereket és színezékeket tartalmazott, és nem tűnt olyan drágának, mint a bőr. Nem volt értékes; praktikus volt. Röviden, a nejlon volt minden, amit a luxus világa ellenzett. És Prada imádta.

"Hirtelen a nejlon sokkal érdekesebbnek tűnt számomra, mint a couture szövetek" - mondta a tervező. "Úgy döntöttem, hogy bevezetem a kifutóra, és ez megkérdőjelezte, sőt megváltoztatta a luxus hagyományos és konzervatív elképzelését."  

Lázadása egy nejlon táska formájában jelent meg, amelyet a "klasszikus Chanel táska posztmodern paródiájaként" jellemeztek. Először is, ez egy hátizsák volt, nem pedig egy újabb unalmas designer kézitáska, amit Prada utált. Ez egy uniszex kiegészítő volt, nem különösebben nőies. A márkajelzéshez pedig egy kis háromszög alakú logó szerepelt rajta, ahelyett, hogy monogram borította volna. Természetesen a Prada nejlon táskája felháborodást keltett a kifutón, de nagy üzletet hozott a divatmárkának. A táska különösen a gazdag fiatalok körében vált bestsellerré, akik Pradához hasonlóan nem osztották szüleik elavult elképzeléseit a gazdagságról. Ez lett a végső anti-luxusnyilatkozat, amelyet luxusáron árultak. A '90-es és '00-as évek során a Prada a nejlont a saját védjegyévé tette, és a szintetikus anyagot táskák, valamint a rövid életű, de előrelátó sportos szabadidős termékcsalád, a Prada Sport széles skáláján alkalmazta.  

Gyorsan eljutottunk napjainkba, és az olasz márka butikjaiban már szinte mindent megtalálsz nejlonból: kabátokat, ruhákat, zoknikat, tornacipőket és még sok mást. A nejlon táska pedig, amely egykor forradalmi ötlet volt, ma már mindenütt jelen van a luxusdivatban. A Balenciagától Alexander McQueenig a tervezőmárkák mindegyike kínál a mesterséges anyagból készült kiegészítőket, kétségtelenül a Prada saját Re-Nylon kollekciójának sikere által ösztönözve.

A 2019-ben bemutatott kollekciót az Econyl, az óceánban található műanyaghulladékból újrahasznosított nejlon felhasználása határozza meg. Az anyag a divatipar büszkeségének jelvényévé vált, amely nyomást gyakorol a fenntarthatóság irányába tett lépésekre, hogy megfeleljen a környezettudatos vásárlók igényeinek. A nejlon technikai és használati jellege miatt az utcai ruházati közönség is kedveli, egy másik fogyasztói csoport, amelyet a luxus divatmárkák is megkedveltek.

A legtöbb esetben azonban a nejlon táskák trendje egyszerűen csak az: egy trend. A divat által követett két évtizedes ciklus egyelőre minden, a múlt századból származó dolgot "in"-nek tekint, és ez mindenhol nyilvánvaló, ahol csak megnézed, az Instagramon látható street style felvételektől a TikTok feededig. Ha pedig csak azért szeretnél nejlon táskát, mert Dua Lipának, Bella Hadidnak és Kylie Jennernek is van nejlon táskája, nos, akkor sem leszel híján a lehetőségeknek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweeetieabouttheworld.blog.hu/api/trackback/id/tr716674572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása